zonne-weetjes

 

Heerlijk, het is weer bijna zomer en we hebben al veel van het zonnetje kunnen genieten dit voorjaar! Regelmatig worden er mij vragen  over zonbescherming gesteld en daarom heb ik de meest  voorkomende voor jullie op een rijtje gezet

Waarom moet je een zonnecrème elke 2 tot 3 uur opnieuw aanbrengen? 

Ik hoor regelmatig mensen zeggen “maar ik transpireer niet, dan is het toch niet nodig om zo vaak te smeren?” Zonnecrèmes bevatten meestal chemische filteijs3brs. Deze filters zijn instabiel en zodra die met (zon)licht in aanraking komen loopt de factor snel terug. Vandaar dat regelmatig smeren echt nodig is. Een half uurtje voordat je echt de zon ingaat kun je het best beginnen met smeren omdat het even duurt voordat het werkt. Ook kun je beter royaal smeren om daadwerkelijk de SPF bescherming te krijgen die op de verpakking vermeld staat.Bewaar je zonproduct niet jarenlang want de factor loopt met de tijd terug.

 

Ik gebruik een dagcrème of make-up met een factor. Ben ik dan voldoende beschermd? 

Jammer genoeg niet, want ook in deze producten loopt de factor snel terug. Er is een paar uur later dus weinig bescherming meer over. Daarnaast zijn zonnefilters niet de meest huidvriendelijke ingrediënten en veroorzaken ze regelmatig huidirritatie. Bij dagelijk gebruik verhoog je het risico daarop.Er bestaat ook een manier om je huid zonder chemische filter weerbaar tegen de zon te maken.Je zou dagelijks een product kunnen smeren met een hoge dosering van de huideigen vitamines A, C, E en caroteen. De huid slaat deze anti-oxidanten op en kan zich daarmee beschermen tegen UV-straling. Afhankelijk van de concentratie van vooral vitamine E biedt dit een bescherming vergelijkbaar met een factor 6. Deze geeft al zo’n 50% bescherming.. Wanneer je dagelijks smeert heeft je huid een voorraadje vitamines en ben je voldoende beschermd op een normale (werk)dag. Wil je echt gaan zonnen of ben je langdurig buiten, dan heb je wel een echte zonnefilter nodig.

Als ik al verbrand ben en ik smeer me opnieuw in, ben ik dan weer beschermd?

Nee, helaas niet. Die rode kleur geeft aan dat de huid ruimschoots de maximale te verdragen straling heeft gehad. Het is een waarschuwingssignaal! Ben je eenmaal verbrand dan zijn er al veel huidcellen beschadigd, dus kun je beter uit de zon blijven. 

Zijn alle zonnebrandcrèmes even goed? 

Ze hebben allemaal het doel de huid te beschermen maar er is wel veel verschil. Zoals ik al vertelde zijn zonfilters per definitie niet heel huidvriendelijk.De ene filter is minder huid onvriendelijk dan de andere. Maar vooral de zonproducten die zeer langdurige bescherming beloven scoren heel hoog als het gaat om het veroorzaken van allergische reacties. Erger nog, er worden sporen in de bloedbaan en urine teruggevonden van stoffen die het lichaam niet kan afbreken, dus veelvuldig gebruik is op de lange termijn niet gunstig. Vooral niet voor kinderen, die een sneller doorlaatbaar huidje hebben. Hoe vaker je dit smeert hoe groter het risico dat deze schadelijke stoffen zich ophopen in het lichaam. Aangezien praktisch alle kids een hekel aan smeren hebben, zou zo’n langdurige bescherming ideaal zijn. Maar veilig is dus anders!

Verder zou je beter alle zonproducten die lekker ruiken kunnen vermijden, want zon en parfum verhogen samen de kans op irritatie en pigmentvlekken. In de zonproducten waar bij Fair Skin Care mee wordt gewerkt zitten alleen de filters die bekend staan om hun geringe kans op irritatie.

Ben je benieuwd welk product ik adviseer?

Of heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen kun je me altijd mailen, appen of stuur een facebook berichtje. Dan ga ik er graag wat verder op in!