Beauty met Brains

 

Ben jij ook iemand die dagelijks of in elk geval regelmatig een dag- of nachtcrème smeert en daarnaast hoogstwaarschijnlijk nog een aantal andere verzorgingsrituelen heeft? Grote kans dat de producten die op je plank staan van een bekend merk zijn waar je regelmatig mooie reclamecampagnes van voorbij ziet komen.

In dertig seconden hoor je wat voor geweldige werkstoffen het product bevat en hoeveel procent minder rimpels, acne, wallen etc. je kunt verwachten na een aantal weekjes smeren. Maar kan dat eigenlijk wel? Wat zit er nu precies in bijvoorbeeld zo’n crème en wat doen die stoffen dan?

Meestal bevat een crème veel parfum, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en vaseline. En dát zijn nu net stoffen die helemaal niet zo best zijn voor je huid. Verder zitten er veel werkstoffen in met ingewikkelde namen die wonderen beloven. Stoffen die echter totaal niet lijken op de natuurlijke samenstelling van je huid, waardoor je huid er niets mee kan en wil. Erger nog: ze putten je huid uit, want ze moet zichzelf steeds verdedigen tegen al die irriterende stoffen. Als je het geluk hebt dat je huid dat steeds weer voor elkaar krijgt, dan merk je daar in de eerste instantie niet veel van. Heb je pech, dan kun je ineens die lekkere crème die je al jaren smeert niet meer verdragen en zit je plotseling vol uitslag. Jouw huid is uitgeput en zal dus sneller verouderen. En dat willen we nu precies niet!
Maar hoe weet je nu wat wel en niet goed is voor je huid? Wanneer je achter op dat mooie potje de ingrediëntenlijst bekijkt dan zakt waarschijnlijk de moed al meteen in je schoenen, want het lijkt wel Chinees! Onbegonnen werk? Nou, niet dus! Daar heb je hele handige websites voor die jou al het moeilijke werk uit handen nemen. Ideaal!

Mijn favoriete site is www.cosmetictester.info. Deze site is niet aan een merk verbonden dus volledig onafhankelijk. Hoe gaat zo’n site te werk? Elk merk heeft een ingrediëntenlijst met daarin opgenomen elk stofje wat is gebruikt. Deze staan allemaal opgeslagen in wetenschappelijke databanken met daarbij een beoordeling. Wanneer je de hele lijst van een product afloopt komt daar een puntenscore uit.

Je kunt gratis 8 volledige rapporten inzien. Daarna moet je voor de volledige rapporten gaan betalen. Maar de eindscore van duizenden producten kun je wel altijd gratis bekijken.
Deze site heeft mij geholpen een keuze te maken uit de enorme hoeveelheid producten en doen besluiten om bij Fair Skin alleen met de producten te werken van Dr. Baumann. Daaronder vallen ook de lijnen Beau Caire en Skinident.
Hou wel in je achterhoofd dat niet alleen de eindscore telt. Een reinigend product zoals een scrub zal bijvoorbeeld nooit heel hoog scoren. Ingrediënten om te polijsten zijn namelijk per definitie niet huidvriendelijk. Dit geldt ook voor anti acne product, dat vaak is gemaakt om te ontvetten.

Let er daarom op of er huidirriterende stoffen inzitten. Deze staan aangegeven met een “?”. Eén vraagteken is niet best, drie “???” is heel slecht. Het liefst zouden er helemaal geen vraagtekens in moeten zitten.
Ook de plaats waar een vraagteken staat is belangrijk. De werkstoffen waarvan de hoogste concentraties zijn gebruikt staan hoog in de lijst. Kom je op de eerste helft van de lijst al veel vraagtekens tegen is dat niet best. Een product wat slechts een 5 scoort maar geen vraagtekens heeft is dus nog steeds een huidvriendelijk product. Een verzorgend product zoals een dag- of nachtcrème zou gewoon goed moeten scoren. Zo kun je voortaan je beautyproducten met brains kiezen!
Ik download graag het door jou gewenste rapport, dus heb je vragen: mail of app of stuur me een berichtje op facebook!
In mijn volgende blog vertel ik je graag meer over hoe je gevaarlijke moedervlekjes kunt herkennen.