Zonne-weetjes

ijs3bHet is bijna half September en komende dagen 32 graden! Heerlijk genieten in de tuin, op terras en aan het strand. Bij Fair Skin Care krijg ik veel vragen over zonbescherming. Vaak gaat het om dezelfde soort vragen, dus ik ga er hier graag uitgebreider op in! Ik heb een aantal steeds terugkomende vragen voor je op een rijtje gezet:

Waarom moet je een zonnecrème elke 2 tot 3 uur opnieuw aanbrengen?

Ik hoor regelmatig mensen zeggen “maar ik transpireer niet, dan is het toch niet nodig om zo vaak te smeren?”
Zonnecrèmes bevatten meestal chemische filters. Deze filters zijn instabiel en zodra die met (zon)licht in aanraking komen loopt de factor snel terug. Vandaar dat regelmatig smeren echt nodig is. Het is ook beter om je zonproduct niet jarenlang te bewaren.

Ik gebruik een dagcrème of make-up met een factor. Ben ik dan voldoende beschermd?

Jammer genoeg niet, want ook in deze producten loopt de factor snel terug. Er is een paar uur later dus weinig bescherming meer over. Daarnaast zijn zonnefilters niet de meest huidvriendelijke ingrediënten en veroorzaken ze regelmatig huidirritatie. Daarom zal je in de dagcrèmes van Dr. Baumann waar ik mee werk nooit standaard een beschermingsfactor tegenkomen. Wel een hoge vitaminemix van de huideigen vitamines A, C, E en caroteen. De huid slaat deze op en kan zichzelf daarmee beschermen, vergelijkbaar met een factor 6 die al zo’n 50% bescherming biedt. Wanneer je dagelijks smeert heeft je huid een voorraadje vitamines en ben je voldoende beschermd op een normale (werk)dag.

Als ik al verbrand ben en ik smeer me opnieuw in, ben ik dan weer beschermd?

Nee, helaas niet. Die rode kleur geeft aan dat de huid ruimschoots de maximale te verdragen straling heeft gehad. Het is een waarschuwingssignaal! Het duurt ook zeker 30 minuten voor je filter bescherming biedt dus het is erg belangrijk om vooraf al te smeren! Ben je eenmaal verbrand dan zijn er al veel huidcellen beschadigd, dus kun je beter uit de zon blijven.

Zijn alle zonnebrandcrèmes even goed?

Ze hebben allemaal het doel de huid te beschermen maar er is wel veel verschil. Zoals ik al vertelde zijn zonfilters per definitie niet heel huidvriendelijk. Maar vooral de zonproducten die zeer langdurige bescherming beloven scoren heel hoog als het gaat om het veroorzaken van allergische reacties. Erger nog, er worden sporen in de bloedbaan en urine teruggevonden van stoffen die het lichaam niet kan afbreken, dus veelvuldig gebruik is op de lange termijn niet gunstig. Vooral niet voor kinderen, die een sneller doorlaatbaar huidje hebben. Hoe vaker je dit smeert hoe groter het risico dat deze schadelijke stoffen zich ophopen in het lichaam. Aangezien praktisch alle kids een hekel aan smeren hebben, zou zo’n langdurige bescherming ideaal zijn. Maar veilig is dus anders!

Verder zou je beter alle zonproducten die lekker ruiken kunnen vermijden, want zon en parfum verhogen samen de kans op irritatie en pigmentvlekken. In de zonproducten waar bij Fair Skin Care mee wordt gewerkt zitten alleen de filters die bekend staan om hun geringe kans op irritatie.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen kun je me altijd mailen, appen of stuur een facebook berichtje. Dan ga ik er graag wat verder op in!