Er is de laatste tijd nogal wat te doen over microbeads, oftewel microplastic in cosmetica. Je staat er meestal niet bij stil, maar elke keer wanneer je bv. je tanden poets, je huid scrubt of je haren wast kun je het milieu vervuilen met deze microscopisch kleine plastic deeltjes. Veel cosmetische producten bevatten helaas (nog steeds) deze deeltjes, ook wel microbeads genoemd.  Wanneer je het water wat je gebruikt hebt om bv je tanden te poetsen wegspoelt door de gootsteen komt dit in het rioolwater terecht. De waterzuiveringsinstallatie filtert lang niet alle plasticdeeltjes weer uit dit water, ze zijn immers microscopisch klein. Dat wat in het rioolwater achterblijft komt uiteindelijk in het zeewater terecht en verspreidt zich verder in ons milieu. En zo kan het zomaar voorkomen dat het via een vis op jouw bord terecht komt. Via die vis komen deze plastic deeltjes ons lichaam  binnen. Eng idee toch?!

Maar wat doet plastic in cosmetica?

Plastic kan om allerlei verschillende redenen in cosmetica zitten. Denk bv. aan kleine plastic bolletjes in tandpasta en scrubs die een polijstende werking hebben. Verder kunnen microbeads in crèmes zorgen voor een betere smeerbaarheid, shampoo en conditioner zijn beter uitwasbaar en zelfs in make-up en lipsticks komen ze voor. Geen prettig idee om dat op je lippen te smeren….

Maar het kan gelukkig ook anders. De producten van onze merken Dr. Baumann en Dermaviduals zijn gelukkig al heel wat jaren volledig vrij van deze microbeads. En verder werken we bij Fair Skin Care graag met plantenoliën. Natuurlijker kun je het niet krijgen.